Kulinarne zajęcia wychowawcze w kl.VII.

W ramach programu „LABORATORIUM PRZYSZŁOŚĆI”  uczniowie klasy VII naszej szkoły przygotowywali tortille w zorganizowanych w dniu 02 marca 2023r. zajęciach kulinarnych w ramach zajęć z wychowawcą.

Wykorzystaliśmy sprzęt zakupiony w ramach programu  „Laboratorium Przyszłości”: lodówkę, opiekacze, deski do krojenia, noże kuchenne, sztućce oraz naczynia - miski, talerzyki, kubki. Przed przygotowaniem posiłków przypomniane zostały zasady higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania posiłków. Uczniowie przed rozpoczęciem zajęć założyli fartuszki kuchenne zakupione w ramach programu. Uczniowie chętnie przystąpili do zajęć kulinarnych, w czasie których doskonaliliśmy umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni, umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków, kulturalnego zachowywania się przy stole, umiejętności współpracy w grupie.  Każdy wykonał tortillę według własnego pomysłu. Podsumowaniem wysiłków kulinarnych była wspólna degustacja pyszności stworzonych przez uczniów oraz zachwyt nad smakami i aromatami. Podczas zajęć kulinarnych celem była także integracja zespołu klasowego.

Zdjęcia

 

Zajęcia kulinarne w kl.V.

Klasie 5 tak spodobało się wykorzystywanie sprzętu z Laboratorium Przyszłości, że ponownie je wykorzystali, tym razem do zrobienia wrapów. W ruch poszły sztućce kuchenne, opiekacz, fartuszki, deski do krojenia oraz czajnik elektryczny..

Zdjęcia- ze strony link Klasa 5 - STRONA GŁÓWNA (szkolalaczany.pl)